06 Mayıs 2025
weather
12°
Tarafsız, doğru ve gündemce haberler!
Kocaeli
Kapalı
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
SonDakikaHaberTv Gündem 2025 Kira Artış Oranı Ne Kadar? Kira Artış Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?

2025 Kira Artış Oranı Ne Kadar? Kira Artış Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?

2025 kira artış oranı? Kira artış oranı belirlenirken hangi hususlar dikkate alınır? 2025 kira artış oranı ile ilgili tüm detaylar bu yazıda!

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

2025 kira artış oranı, kiracının mülk sahibine ödeyeceği kira bedeline yapılan zammın hesaplandığı bir hesaplama yöntemidir. TÜİK verilerinden yararlanılan bu yasal miktar aylık periyotlarla belirleniyor. Örneğin, Ocak 2025 kira artış oranı hem iş yerleri hem de konutlar için %58,51 şeklinde belirlendi.

2025 kira artış oranı her ay farklı belirlendiği için mesela 1 Temmuz’dan sonra kira artış oranı hakkında bilgi sahibi olmak mümkün değildir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kira artış oranını her ay belirlenen 12 aya ait TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre hesaplamaktadır.

2025 Kira Artış Oranı Nedir?

2025 kira artış oranı, kiralık iş yeri ya da konutların kira bedelinin belirli aralıklarla artırılmasını ifade eden orandır. Kira artış oranında hem kiracının hem de ev sahibinin hakları koruma altına alınır. Bu oran sayesinde mülkiyetini kiraya veren kişinin aldığı kira bedelinin enflasyon karşısında erimesinin önüne geçilir. Kiracının da kira miktarında fahiş fiyatlarla karşılaşması engellenir.

TÜİK kira artış oranı hesaplamasında yasal düzenlemeyle senelik TÜFE ortalamasına oranı üst sınır şeklinde belirler. Kiracı ve mülkiyet sahibinin arasında gerçekleştirilecek anlaşmada kira zam oranının yasal olarak belirlenen oranın üzerine çıkmamasına dikkat edilir. Kira sözleşmelerinde yer alan tarafların kira oranlarını belirlemede serbest olması yasal oranın üzerine çıkılmamasıyla sınırlandırılmıştır. Taraflar, kira zam oranını yasal sınır altında belirleyebilir.

2025 Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Yargıtaya göre kira artış oranları kararlarını belirlemede Türk Borçlar Kanunu 344. Maddesini dikkate alınmaktadır. Türk Borçlar Kanunu’nun bu maddesine göre ev ve dükkan gibi mülkiyetlerin kiralarının artış miktarları belirlenirken birtakım hususlar dikkate alınır. İş yeri ve ev kiralarında artış oranı hesaplanırken Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kullanılır.

TÜFE, bir sene içerisindeki fiyatlardaki artış oranını ölçmektedir. Kira artışı belirlenirken sözleşmenin yenilendiği tarih ön planda tutulup TÜFE oranı dikkate alınmaktadır. Her sene kira artış oranı aynı hesaplanır. Hesaplamada hiçbir değişiklik yoktur. Ancak yasal sınırlamalara dikkat edilir. Kira artış oranı doğru hesaplanmazsa kiracının tahliye edilmesi gibi birçok probleme de neden olur.

2025 kira artış oranı hesaplamasına şu şekilde bir örnek verilebilir;

Şöyle ki, 2025 senesinin kira sözleşmesinin uzadığı aya TÜFE oranı %50 şeklinde bir açıklama yapıldı. Mevcut kira bedeliyse 25.000 TL’dir.

  • TÜFE Oranı: %50 (0.50 şeklinde alınır)
  • Mevcut Kira Bedeli: 25.000 TL’dir.
  • Kira Artış Hesaplaması: 25.000 x 0.50= 12.500 TL
  • Yeni Kira Tutarı: 25.000 TL + 12.500 TL = 37.500 TL şeklinde çıkar.

Yukarıdaki örnek hesaplama evin yanı sıra iş yeri kira artış oranı belirlenirken de dikkate alınır.

2025 Kira Artış Oranı Avantajları Nelerdir?

2025 kira artış oranı yalnızca iş yeri ve ev kira zam oranı belirlemez. Aynı zamanda hem kiracı hem de ev sahibi içinde birçok avantaj sunuyor. Kira artış oranı avantajları şu şekildedir:

1 – Ev Sahiplerinin Elde Ettiği Avantajlar

Ev sahipleri kira artış oranı sayesinde iki yönden avantaj elde eder. Bu avantajlar şu şekildedir:

Ev Sahiplerinin Kira Artış Oranından Elde Ettiği Avantajlar
Kiracı Sözleşmeye Uyum SağlarKira artışı, yasal düzenlemelere uygun şekilde gerçekleşmektedir. Böylelikle ev sahibinin kiracıyla yaşaması muhtemel hukuki anlaşmazlıkların önüne geçilmiş olunur.
Enflasyona Karşı Koruma SağlanırKira artış oranı, TÜFE oranına göre belirlendiğinden dolayı enflasyonun karşısında kira gelirinin çöp olması engellenir.

2 – 2025 Kira Artış Oranı ile Kiracıların Elde Ettiği Avantajlar

Kiracılar içinde kira artış oranının yasalara uygun şekilde belirlenmesi çok avantajlıdır. Kira artış oranının üst sınırının kanunla belirlenmesi, ev sahiplerinin fahiş zam yapmasını engeller. TÜFE’ye göre belirlendiği için kira artışları, ekonomik şartlar göz önünde bulundurulur.

Kira Artışını Sınırlayan Düzenlemeler Nelerdir?

Konutlarda kira artışının sınırlandırıldığı düzenleme 2022 yılında gerçekleşti. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme, 11 Haziran 2022-1 Temmuz 2023 tarihleri içerisindeki yenilenmiş olan kira sözleşmelerinin %25’i geçmemesini kapsıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle kesin olarak konutların kiralarındaki zam artış oranı %25’i geçemez. Bu düzenlemeye göre 1 senelik süre için kira artış oranı hesaplamasında TÜFE’nin yerine yalnızca sabit orandan yararlanılacak. Bazı durumlarda 12 ayın TÜFE ortalaması %25 altında olabilir. Böyle durumlarda da kira artışı düşük oranda gerçekleşecek.

Sıkça Sorulan Sorular

2025 kira artış oranı belirlenmesinden tutunda birçok konu çok merak ediliyor. Kira artış oranına dair merak edilip sorulan sorulardan bir kısmı şu şekildedir:

1 – Şubat 2025 Kira Artış Oranı Nedir?

TÜFE değerlerine bakılarak belirlenen Şubat 2025 kira artış oranı, %56,35’tir. Mart 2025 kira artış oranı ise %53,83 şeklinde belirlendi. 2025 kasım ayı kira artış oranı daha açıklanmadı.

2 – 2025 kİra Artış Oranı: Ev Sahibi Yüzde 50 Zam Yapabilir mi?

Yasalara göre kira zam oranı, TÜFE’ye göre belirlenir. Dolayısıyla ev sahibi rastgele %50 zam yapamaz. TÜFE oranına göre zam yapabilir.

3 – Kira Sözleşmelerinde Kira Artış Oranı Belirtilmediği Zaman Ne Olur?

Kira sözleşmesine kira artış oranı yazılmamış olabilir. Kira sözleşmesinde bu oranın belirtilmesi zorunluluğu yoktur. Böyle durumlarda TBK m.344 hükmü dikkate alınır. Taraflar mahkemeye giderse hakim şu unsurlara bakıp kararını verir;

  • Hakkaniyet
  • TÜFE
  • Kiralanan mülkiyetin durumu

2025 kira artış oranı yanı sıra memur zamlarıyla ilgili bilgi almak için "2025 nisan ayı enflasyon oranı memur zammı belli oldu mu" yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *