Fahrenheit 451, dünyadaki en iyi bilimkurgu romanları içerisinde yer alıyor. Ray Bradburn tarafından kaleme alınan kitap, ilk 19 Ekim 1953 tarihinde basıldı. Fahrenheit 451 konusu, baskıcı gelenek üzerinden ilerliyor. Distopya şeklinde de sınıflandırılan kitapta kitapların hem yasaklanıp hem de yakıldığı dünya anlatılmaktadır.
Fahrenheit 451 kitabının konusu, Guy Montag isimli itfaiye üzerinden ilerliyor. Guy Montag, kitapları yakan bir itfaiyecidir. Kitapta Guy Montag işini sevmesine rağmen bir gün kendini ve içinde bulunduğu düzeni sorgulamaya başlar. Kitabın konusu birçok platform kullanıcısından da tam not almıştır. Özellikle 1000 Kitap Fahrenheit 451 ile ilgili çeşitli yorumlar yapılmıştır.
Fahrenheit 451 Ne Anlatıyor?
Fahrenheit 451 özet kısa ve Fahrenheit 451 ne anlatıyor konuları daha kitabı okumayan kişiler tarafından çok merak ediliyor. Guy Montag isimli işine bağlı itfaiyeci ve diğer meslek arkadaşları, yangın söndürmek yerine kendilerine tehdit olduğunu düşündükleri başta kitaplar olmak üzere her şeyi yakarlar. Tüm bu olaylar, teknoloji ve televizyonun dünyayı esir alıp okuma eylemini yok etmeye çalıştığı bir dönemde geçmektedir.
Kitabın kahramanı Guy Montag aslında belirli bir zamana kadar yaptığı işi hiç sorgulamaz. Zamanının çoğunluğunu eşi Mildred’le beraber televizyonların hapsettiği odalarda geçirmektedir. Yalnız bu durum yeni komşusu Clarisse ile tanışmasıyla değişir. Montag, komşusu sayesinde kitapların değerini anlayıp bilgilerini sorgular.

Guy Montag, kitapları okudukça içinde bulunduğu sistemin anlamsız olduğunu düşünür. Bir gün olduğu sistemi terk edip kaçar. Sistemi terk edip kaçak düştükten sonra da kendini kitapları ezberleyen topluluğun içinde bulur. Fahrenheit 451 kitabında yalnızca Guy Montag ve Clarisse gibi sisteme kafa tutan karakterlere yer verilmiyor. Aynı zamanda Mildred vb. sistemi sorgulamadan hayata devam eden karakterlerde vardır.
Yazar tarafından gelecekte olması muhtemel unsurlar için uyarı niteliğindeki kitabın dili yalın ve sadedir. Herkesin rahat okuyabileceği kitap, beyaz perdeye de uyarlandı. Fahrenheit 451 film izle (1966), Türkçe dublajlı olarak izlenebiliyor. Fahrenheit 451 film, ünlü Fransız sinemacı François Truffaut tarafından çekilmiştir.
Fahrenheit 451 film izle tavsiyesinde bulunabiliriz. Ancak kitabı öncesinde okuyanlar bir konuyu net fark edecek. Fransız sinemacı, kendi yorumunu katmıştır. Kurgusu da kitaptan daha farklıdır. Türkiye’de film, “Değişen Dünyanın İnsanları” ismiyle gösterime girdi.

Fahrenheit 451 Kitabını Okumanın 5 Sebebi
Fahrenheit 451 kitabını okumak için birçok sebep var. Fahrenheit 451 ana fikri, sansür konusunun çevresinde ilerliyor. Kitaplar yakılarak toplumun bilgi sahibi olması engellenmeye çalışılmıştır. Ayrıca toplumun düşünce özgürlüğü de kısıtlanmaya başlandı. Dolayısıyla bu durum insanları, sorgulamayacak hale getirdi. Çok kolay yönlendirilebilir hale getirildiler.
Kitapların yakılmasıyla bilgiye erişim engellendiğinden dolayı insanlar özgür düşünemez. Böyle bir durum hem toplumu hem de kişiyi çökertir.
Ray Bradburn’un bu güzel kitabını okumak için 5 sebebi şöyle sıralayabiliriz:
Fahrenheit 451 Kitabını Okumanın 5 Sebebi | |
Okuyucuyu Sorgulamaya Teşvik Etmektedir | Okuyucular, kitabı okuduktan sonra birçok konuyu sorgulamaya başlar. Örneğin, okuyucular kendilerini doğru bilgiye erişmek kısıtlansa neler olur ya da neleri bilmek gerekiyor gibi çeşitli soruların içinde bulabilir. |
Özgürlüğü Sorgulatıyor | Kitabın konusunun geçtiği toplumun ifade özgürlüğü yok edilmiştir. Kitabı okuyan birçok kişi bitiminde gerçekten ifade özgürlüğü var mı, özgür müyüz diye düşünebilir. |
Sürükleyici, Anlaşılır ve Sade Dil Kullanılmış | Kitabın dilinin sade ve anlaşılır olması sürükleyici olmasını sağlıyor. Çok sayfalı olmayan kitapta olayların anlatımı çok güçlüdür. Özellikle edebi değerinin yüksek olması da okunması için ayrı bir sebeptir. |
Çeşitli Teknolojik Öngörülere Yer Verilmiş | Kitapta günümüzde kullandığımız ve ilerde hayatımıza girmesi muhtemel birçok teknolojiye de yer verilmiş. Örneğin, mikrofonlu kulak içi kulaklık gibi çeşitli teknolojilere değinilerek dijital dünyanın insanların ilişkilerini nasıl şekillendireceğini de anlatıyor. |
Felsefi Nitelik Taşıyor | Fahrenheit 451; anka kuşu, ateş ve kitap gibi birçok unsuru sembolik olarak anlamlandırmış. Bundan dolayı da kitap felsefi nitelikte taşıyor. |

Fahrenheit 451’de Geçen İcatlar Nelerdir?
Fahrenheit 451 Ekşi Sözlük platformunda da yorumlarda yer almış. Kitap detaylı değerlendirildiği zaman içindeki dönemden daha ileri icatlardan söz ediliyor. Bu icatlar şöyle sıralanabilir;
- Gelişmiş yakma sistemi
- Bir milyon defa yanabilen ateşleyici
- Kapı girişlerinde eldiven girişli el tanıma sistemi
- İki kulağa da saat fısıldayan elektronik arı
- Günümüzdeki kulaklıklara benzeyen (kulağa takılan deniz kabuklar) ve yüksük radyo
- Cenaze yakma fırınları
- Oturma odası duvarlarına takılan yayın sistemi
- Böcek isimli yüksek hızlı ulaşım araçları
- Kandaki yabancı maddeleri ayıran makineler
- Robot banka

Sıkça Sorulan Sorular
Fahrenheit 451 ile ilgili sıkça sorulan sorularla cevapları şunlardır:
1 – Kitabın Adı Nereden Geliyor?
Kitabın ismi birçok kişi tarafından çok merak ediliyor. Kağıt genel olarak 451 fahrenheitta yani ~233 santigrat derecede tutuşur. Dolayısıyla bu durum, kitabın adını belirlemiştir.
2 – Kitap Konusu Ne Zaman Geçiyor?
Kitabın konusu, itfaiyecilerin kitapları yaktığı bir gelecekte geçmektedir. Kitapların yakıldığı bu dönemde insanlar yalnızca televizyondan beyinlerinin çökmesine neden olan şovlar izler. Böyle bir dönemde kitap bulundurup okuyan insanlarda yok edilir.
3 – Fahrenheit 451 Kitabında Verilmek İstenen Mesaj Nedir?
Kitapta kitaplar yasaklanarak sansürlenmektedir. Sansürün insanlar için tehlikeli olduğu mesajı veriliyor. Tüketim toplumu olmanın geçici olarak insanı mutlu ettiği ancak aslında kişinin kendi içinde mutsuz olduğu da vurgulanıyor. Bilgisiz ve düşünmeyen toplumların kolay yönlendirilebileceklerine de değinilmektedir. Başta robotlar olmak üzere çeşitli teknolojilerin kötü kullanımından da özellikle bahsediliyor.
İlginizi çekebilir: En İyi İnternet Dizileri + 10 Öneri