08 Mayıs 2025
weather
18°
Tarafsız, doğru ve gündemce haberler!
Kocaeli
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
SonDakikaHaberTv Kültür-sanat Kadın Girişimcilik Desteği Nedir? KOSGEB Kadın Girişimci Destek Şartları Nelerdir?

Kadın Girişimcilik Desteği Nedir? KOSGEB Kadın Girişimci Destek Şartları Nelerdir?

Kadınlar iş kurup girişimcilik serüvenini başlatmak ya da varsayılan bir işin büyümesini sağlamak için destek alabilirler. Peki, kadın girişimcilik desteği nedir?

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Kadın girişimcilik desteği, kadınların kendi işlerini kurup büyütmelerini sağlamak için özel kurumlar, devlet kurumları ve bankaların sundukları teşviklerdir. Kadınların kurumsal hayatta yer almasını sağlayan girişimcilik desteği teşviğin yanı sıra danışmanlık, hibe, eğitim ve kredi gibi destekleri de kapsıyor. Kadın girişimcilik desteği, kadınların girişimcilik serüvenini çok kolaylaştırıyor.

Kadın girişimcilik destekleri, kadınların iş dünyasındaki yerini daha çok güçlendirmektedir. Dünyada ve Türkiye’de kadın girişimciler; eğitim, mali ve hukuki destekler alarak daha kolay iş kurabilirler. Ayrıca bu destekler, kadınların iş büyütme süreçlerini de çok kolaylaştırmaktadır.

KOSGEB Kadın Girişimci Destek Şartları Nelerdir?

KOSGEB tarafından yaşlı, genç ve engelli olması fark etmeksizin iş kurmak isteyen tüm kadın girişimcilere destek sunuluyor. KOSGEB’in kadın girişimcilik desteği sayesinde kadınlar iş kurmanın yanı sıra kendilerini geliştirme desteği de alırlar. KOSGEB, iş kurma desteği içerisinde geri ödemesiz fırsatlar sunuyor.

KOSGEB kadın girişimci destek şartları şu şekildedir;

  • Kadın girişimcilik desteği için tüzel ve gerçek kişi statülerindeki şirketlerin hem tescil edilmiş hem de aktif olması gerekmektedir.
  • KOSGEB’in iş kurma programına maksimum 1, iş geliştirme desteğineyse şirketin kuruluş tarihinden itibaren en geç 3 sene içerisinde başvuru yapılmalıdır.
  • Üst sınır yoktur ancak 18 yaşını doldurma şartı vardır.
  • SGK, BAĞ-KUR vb. vergi borçları olmaması gerekiyor.
  • Kadın girişimcilik desteği alıp iş kurmak ya da geliştirmek için KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Eğitimi tamamlanmalıdır.
  • İş geliştirme desteği içinde KOSGEB İleri Girişimcilik Eğitimi bitirilmelidir.
  • İş kurma ve geliştirme desteklerinin her ikisi alınabilir ancak bu ikisinden sadece bir defa faydalanma hakkı vardır.
  • Girişimci kadınların şirket kurucusu ve şirketi temsil yetkisi payı minimum %50 ve daha fazla olmalıdır.
  • İmalat, danışmanlık, bilgisayar programlama, telekomünikasyon ve bilimsel AR-GE faaliyetleri için şirket açan kadın girişimcilerde iş geliştirme desteklerinden yararlanabilir.
  • KOSGEB tarafından iş kurma ve geliştirme desteğinin verildiği sektörlerden herhangi birinde faaliyet gösterilmelidir. KOSGEB kadın girişimcilik desteği almak için hangi sektörlerin destelendiğini bilmek gerekiyor. Desteklenen sektörler nelerdir linkinden KOSGEB’in desteklediği sektörleri daha kolay öğrenebilirsiniz.
  • Başvuru öncesinde üç seneye kadar kesinlikle vergi mükellefi olmamanız gerekiyor. Limited ve anonim gibi şirketlerin ticaret siciline tescil edilmesi tarihi, şahıs şirketlerindeyse vergi levhasında yer alan işe bağlama tarihi dikkate alınır.

KOSGEB Kadın Girişimci Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB kadın girişimci hibe desteği başvurusu yapmak için KOSGEB’in web sitesi takip edilmelidir. İlk olarak şirket açmak ya da yeni kurulan bir şirket varsa ortada 1 sene içerisinde linke tıklanarak “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” ve “İleri Girişimcilik Eğitimleri” online şekilde tamamlanmalıdır. Eğitim başarıyla tamamlandıktan sonra “Girişimci Destek Programı İş Kurma Desteği” başvuru formu doldurulmalıdır. Bunun içinde şu adımlar takip edilmeli:

KOSGEB Kadın Girişimci Hibe Desteği
1İlk olarak KOSGEB’in Girişimci Destek Programı sayfasına gidilir. “Başvuru” butonunda konumlanan “Girişimci Destek Programı İş Kurma Desteği başvuru formu doldurulmalıdır.
2KOSGEB’in e-Hizmetler kısmındaki “Girişimcilik Destek Programı” sekmesi üzerinde yer alan formdan şirkete dair beyanlar belirtilmelidir.
3Bilgilerin kontrolü yapıldıktan sonra onaylanır. Onaylama kısmının da geçilmesinin ardından KOSGEB proje uzmanları devreye giriyor. KOSGEB proje uzmanları ile başvuru tamamlanır.

Kadın Girişimcilik Desteği Kimler Tarafından Verilir?

Kadın girişimci kredisi gibi kadınlara girişimcilik yolculuğunda çeşitli destekler veriliyor. Kadın girişimcilik desteği verenler şunlardır:

1 – Kamu Kurumları

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), İŞKUR, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TÜBİTAK gibi kamu kurumları da kadın girişimcilere destek veriyor. KOSGEB, girişimcilik eğitimleri sonrasında kadın girişimcilere faizsiz kredi, hibe destekleri vb. desteklerde hazırlıyor.

İŞKUR, kadınların iş dünyasında yer alması için farklı teşvikler oluşturup sunuyor. Kadın girişimcilere eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sunularak onların iyi bir girişimci olması sağlanır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çeşitli kadın girişimcilik projeleri geliştiriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadın girişimcilere destek projeleri, kadınların girişimcilik dünyasına adım atmasını sağlamaktadır.

Kadın girişimcilik desteği veren bir başka kamu kurumuysa TÜBİTAK’tır. TÜBİTAK, teknoloji ve AR-GE üzerine projeler yürüten kadın girişimcileri destekliyor. Teknoloji ve bilime yönelik yeni iş fikirleri olan kadın girişimciler TÜBİTAK desteklerinden yararlanabilir. Ayrıca T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı gibi bakanlıklarda kadın girişimcilik desteği vermektedir.

2 – Bankalar ve Çeşitli Finans Kurumları

Kadın girişimcilik desteği almak için bankalara ve çeşitli finans kurumlarına da başvuru yapabilirsiniz. Kadın girişimcilik desteği sunan banka ve finansal kurumların birkaçı şu şekildedir;

  • Akbank Kadın KOBİ Paketi
  • Denizbank TurWib-Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı
  • Garanti Bankası Ticaretin Kadınları Platformu Destekleri
  • QNB Finansbank Kadın Girişimci İhracat Destek Kredisi
  • Türkiye İş Bankası Kadın Girişimcilere Özel Kredi Paketleri

3 – Uluslararası Kurumlar

Kadın girişimcilik desteği almak için uluslararası kurumlara da başvuru yapılabilir. Uluslararası kurumlarda kadın girişimcilerin iş kurması ve geliştirmesine yardımcı oluyor. Kadın girişimleri destekleyen uluslararası kurumlarsa şunlardır;

  • Cartier Women’s Initiative
  • Women Entrepreneurs Finance Initiative (We-Fi)
  • UN Women (Birleşmiş Milletler Kadın Girişimcilik Programları)
  • Cherie Balir Foundation for Women
  • Goldman Sachs 10.000 Women Programı
  • EIT Women Leadership Programı (Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü)

4 – Kadın Girişimcilik Desteği: Özel Sektör, Dijital Platformlar ve STK’lar

Kadın girişimcilik desteği sunan çeşitli özel sektörler, dijital platformlar ve STK’lar var. Bunlara birkaç örnek şöyle verilebilir;

  • Trendyol Kadın Girişimci ve Kadın Kooperatif Uygulaması Destekleri
  • ikas Kadın Girişimcilere Destek Programı
  • Arya Kadın Yatırım Platformu Destekleri
  • KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği)
  • TOBB Kadın Girişimciler Kurulu
  • Hepsiburada Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programı

Trendyol’da kendi ürettiği ürünlerini satmak isteyen kadın girişimciler “Trendyol satıcı paneli nasıl kullanılır” yazısını da okuyabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

İş kurmak ya da var olan işini geliştirmek isteyen kadınlar eğitim, finans gibi çeşitli desteklere ihtiyaç duyabilir. Böyle bir durumda destekler hakkında kafalarında birçok soru işareti birikebilir. Kadın girişimcilik desteği ile ilgili sık sorulan sorulardan birkaçı şöyledir:

1 – 40 Yaş Altı Kadın Girişimcilere Destek Verilir mi?

40 yaş altı kadın girişimcilere destek veren birçok kurum var. Yukarıda sıralanan hem Türkiye’de hem de uluslararası alanlarda faaliyet gösteren kurumlara başvuru yapılabilir. Yalnız her kurumun farklı şartları var. Bu sebeple başvuru sürecinde çok titiz davranılmalıdır.

2 – Dünya Bankası Kadın Girişimci Desteği ve Destekleri Nelerdir?

Dünya Bankası kadın girişimci desteği ve destekleri birçok farklı programla sunuluyor. Dünya Bankası’nın Türkiye’deki kadın girişimcilere sunduğu destekler şu şekildedir;

  • Altyapı
  • Finansman
  • Mentorluk
  • Eğitim

Dünya Bankası tarafından sunulan kadın girişimcilik desteği projelerinden birkaçı; Kadın Girişimciler Finans İnisiyatifi (We-Fi), SOGREEN Projesi ve SEECO Projesi’dir. Kadın Girişimciler Finans İnisiyatifi (We-Fi), kadın girişimcilere finansmana daha kolay erişmesine yardımcı olur. Kadın girişimcilerin işlerinin büyütülmesi noktasında da etkin rol oynuyor. Sosyal Olarak Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm Projesi (SOGREEN) ile Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) ise kadın girişimcilerin iş hayatına katılıp ekonomik özgürlüğünü kazanmasını amaçlamaktadır.

3 – Kadın Girişimcilik Desteği: E-Ticaret Kadın Girişimci Desteği KOSGEB Tarafından Veriliyor mu?

E-ticaret kadın girişimci desteği KOSGEB vermektedir. KOSGEB, Türkiye’deki kadın e-ticaret girişimcilerine önemli destekler sunuyor. KOSGEB tarafından sunulan e-ticaret kadın girişimci desteği ve destekleri sayesinde işletmelerin dijitalleşme süreçleri çok hızlanır. İşletmelerin dijital dünyadaki rekabet gücüde artar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *